5. Myanmar (Burma)

6. Myanmar

-Yangon – Pyay – Magwe – Bagan – Mt. Popa – Kalaw – Inle Lake – Mandalay – Pyin Oo Lwin – Gokteik – Mawlamyine – Hpa-an – Kyaiktiyo / Golden Rock

Yksi valokuva Baganin temppelikylästä oli se, miksi maahan halusin päästä. Vuosien varrella mielenkiintoni oli vain kasvanut kasvamistaan. Se on ollut kiehtova, suljettu paikka, jossa kukaan ystäväni ei ollut käynyt ja kertonut tarinoita uskomattomia. Se oli minulle jotain, jonne on pakko pääästä. Se oli maa joka pelotti ja kiehtoi.

Aika jonka Myanmarissa vietin, oli kokonaisuudessaan kummallisinta ja seikkailupitoisinta aikaa koko vuoden kestävällä reissullani. 27 päivään mahtui niin paljon sattumia, joita jälkikäteen muistelee hyvä virne naamalla, mutta ei se aina ruusuilla tanssimista ollut.

Myanmar oli toisinaan hyvin rankka paikka henkisesti ja välillä tuntui, että ei jaksa enään. Silti sitä mentiin ja seuraavana päivänä kaikki se pahuus, jota oli kokenut oli tipotiessään ja aurinko valaisia kasvoja.

477

Viisumi
Myanmariin saa online-viisumin tai sen voi hakea suurlähetystöstä. Itselläni oli tarkoitus hakea viisumi Bangkokista, mutta minulle tuli eteen pyhäpäivät ja viisumin saaminen olisi venynyt siitä muutamasta päivästä viikoksi. Joten oman viisumin hankin netistä, joka oli helppo ja vaivaton tapa. Ehkäpä hiukan kalliimpi, mutta kun muuta vaihtoehtoa minulla ei ollut. Viisumi tuli sähköpostiin muutaman päivän sisällä ja se oli voimassa 28 päivää.

Raha
Ennen maahan saapumista olin lukenut netistä juttuja, joissa kehoitettiin varaamaan myös USD hyvä pino. Ja näin myös teinkin. Koska valuuttaa ei saanut vaihdettua ennen maahansaapumista, ainoana vaihtoehtona oli käyttää automaatteja tai rahanvaihtopisteitä.

Olin ennen maahan saapumista lukenut myös tarinoita niin monia, joissa tietoa automaattien olemassaolosta oli hyvin ristiriitaista. Pienimmissä kylissä automaatteja ei ollut, mutta suurimmissa kaupungeissa niitä oli. Kuten myös paikkoja, joissa valuttaa pystyi vaihtamaan.

Itse käytin paikallista valuuttaa ja varaamani USD olivat ehkäpä turhia. Toki niillä maksoin toisinaan majoituksen, mutta näin jälkikäteen ajateltuna olisin selvinnyt reissustani vallan mainiosti pelkästään paikallisella valuutalla.

Terveys ja turvallisuus
Aika jonka Myanmarissa olin, koin sen turvalliseksi ajaksi. En kertaakaan tuntenut pelkoa. Tosin taas käytin sitä järkeä ja en liikuskellut yksin pimeillä ja hämärillä kujilla. Jos koin oloni epämiellyttäväksi jossain paikassa, niin vaihdoin paikkaa. En levitellyt tavaroitani ympäriinsä ja kannoin aina mukanani vain sen verran rahaa, mitä koin tarpeelliseksi.

Sähkökatkoksia oli todella usein. Useimmiten ne kestivät sen muutaman minuutin. Tästä syystä otin aina kännykän tai otsalamppuni mukaan, kun olin menossa vessaan tai suihkuun. Mikään ei olisi voinut olla ihottavami paikka todeta se, että nyt sitten sähköt meni.

Maassa järjestettiin lähtöni jälkeen vaalit ja vaalikampanjat oli hyvin esillä jokapäiväisessä elämässä. En kokenut politiikkaan tai muuhun vastaavaan liittyviä riskejä. Paikalliset juttelivat toisinaan hyvin avoimesti maan sisäisistä vaikeuksista ja historiasta.

Myanmarissa tein samoin Malarian suhteen kuten Thaimaassa. En syönyt estolääkitystä vaan huolehdin siitä, että käytin hyttysmyrkkyä päivisin että öisin. Täällä tosin malaria kummitteli takaraivossani hiukan voimakkaammin, mitä Thaimaassa.

Matkani alussa yövyin huoneessa, jonka teräksinen ikkunaritilä oli sen verran hajalla, että siitä olisi vaikka lintu päässyt sisälle. Lähdin etsimään hyttysverkkoa ja löysin sen. Mutta ostamatta jätin, koska se ei olisi jatkossa minua palvellut. Mutta se ei ollut se tärkein syy, miksi sitä en ostanut. Juttelin myyjän kanssa ja hän sanoi minulle, että ei täällä ole malariaa. Se riitti siihen, että uskalsin olla verkon ostamatta. Laitoin vain ikkunan suojaksi sarongin ja käytin hiukan enemmän citronella sumutetta.

Ruoka
Toisaan ruoka oli älyttömän pahaa ja toisinaan se oli aivan taivallisen hyvää. Riippui vähän missä päin maata oli ja missä sitä oli lounaansa päättänyt syödä.

Itse en välittänyt niistä keitoista ja muista lisukkeista, joita tuntui joka ruokailuun kuuluvan. Mutta perinteinen riisi ja kana oli aina maukasta.

Lämmin ateria 1000 ∼ 4000 MMK
Vesi 250 ∼ 600 MMK

Majoitus
Yleensä majoitun yksin omassa huoneessa, koska dormeja ei juurikaan matkani varrella eteeni ilmaantunut. Aina kun sellaiseen oli mahdollista, majoitun sellaisessa.

Majapaikkojen kunto ja hinta vaihteli todella paljon. Hintava huone ei ollut takuu laadusta.

Majapaikkojen peseytymistilat olivat useimmiten ihan siisteja ja yllättävän monesta löystyi sekä lämmin että kylmä vesi. Wc oli usein länsimaalaista mallia. Maaseudulla / luostarissa majaillessa wc oli tietenkin reikä lattiassa ja suihkuna oli perinteinen ämpäri suihku, kylmänä sellaisena.

Useimmiten majoituksen varasin edellisenä päivänä netin kautta. Toki niittä paikkoja oli, joissa kävelin paikan päälle ja katsoin mitä on tarjolla.

Harvoissa paikoissa otin majoituksen ilmastoinnilla. Yleensä se tuuletin riitti siihen, että sain hiukan levollisemmin nukutta, mitä huoneessa, jossa edes sitä ei ollut.  Näin myös sopeutuminen todella kosteaan ja kuumaan ilmastoon oli helpompaa.

Majoitukseen sisältyi useimmiten aamiainen.

Majoituksesta maksoin 5-20 USD / yö.

Liikkuminen
Voisin sanoa, että kaikkialle pääsin minne halusin. Toisiin paikkoihin hiukan helpommin kuin toisiin.

Bussiliput ostin aina majapaikastani, näin säästyin asemilla notkumisesta ja turhasta säätämisestä. Ehkäpä lippujen hinnat olivat näin hiukan kalliimpia, mutta koin sen paljon helpommaksi. Ja huolettomaksi.

Bussien laatu vaihteli laidasta laitaan. Toisinaan minulla oli alla uutuutta kiiltävä bussi, jossa karaoke raikui ehkä turhankin lujalla ja toisinaan olin hiostavan kuumassa metallipurkissa jossa ei sitten millään saanut hyvää asentoa.

Pieniä välimatkoja (1-2h) kuljin ns. kimppatakseilla, joita käytti myös paikalliset. Eli ne ei ollut vain varta vasten turisteille suunnattuja kyytejä. Nämä olivat busseja nopeampia ja veivät ovelta ovelle. Hintaa näille tuli se 500 MMK enemmän.

Junalipun ostin asemalta samana aamuna kun junaan hyppäsin.  Ostoon olisi tarvinut passin, mutta itse olin sen kiireessä unohtanut hostellilleni. Antamani passin- ja viisumin numero riittivät siihen, että sain lipun ostettua

Venelipun ostin edellisenä päivänä. Näin se tuli halvemmaksi ja takasi sen, että aamulla veneessä olin minulle paikka.

Matkassa mukanani ollut matkaopas, Lonely Planet Myanmar (Burma) sisälti hyvin tietoa busseista, junista, veneistä  ja niiden aikatauluista. Hinnat pitivät kutakuinkin paikkansa.

Netti ja puhelin
Useimmiten majapaikoissa oli ilmainen Wi-Fi, mutta se oli todellakin huono. Ehkäpä muutamaan otteeseen yövyin paikassa, jossa oli nopea ja hyvä netti. Vaikka netti oli hidas, niin sain tarvittavat jutut tehtyä. Tosin googlea en useimmiten voinut käyttää ja Osuuspankin nettisivut eivät suostuneet aukeamaan, koska nettiselain ei ollut tarpeeksi turvallinen.

Koska olin varautunut siihen, että täällä netti on aivan eri luokkaa kuin mitä Thaimaassa, se ei tuottanut suurempia ongelmia. Tottakai se toisinaan vitutti, kun viestiä yritti lähettää sen 15 minutin ajan.

Pyykinpesu
Majapaikoissa oli tarjolla pyykinpesu, jota käytin aina siihen ollessa tarvetta. Hinnat vaihtelivat todella pajon ja en nyt sanoisi että se olisi ollut mitenkään halpaa puuhaa.

Hinnoitus tapahtui kappaleittain.