3. Australia

New South Wales
– Sydney – Katoomba – Newcastle – Port Macquarie – Byron Bay – Nimbin – Apollo Bay – Melbourne

Queensland
– Brisbane – Stradbroke Island – Noosa Heads – Rainbow Beach – Fraser Island – Hervey Bay – Rockhampton – Airlie Beach – Whitsunday Island – Townsville – Magnetic Island – Cairns – Kuranda

Northern Territory
– Darwin – Katherine – Daly Waters – Alice Springs – Erldunda

South Australia
– Coober Pedy – Quorn – Snowtown – Adelaide

Kuten Uuteen-Seelantinkiin, niin Austraaliaankin lähdin WH-viisumin turvin. Tänne viisumi oli maksullinen ja asiaa tuli pohdittua moneen kertaan. Saavunko maahan turistiviisumilla ja oleskelen maassa sen 3kk vai hankinko WH-viisumin, joka tulee maksamaan, mutta antaa sen turvan, että saan tehdä töitä jos pankkitilini alkavat huolestuttavasti näyttämään nollaa. Päädyin siihen, että hankin viisumin. En ollut varma kauanko maassa haluan olla, ja uuden turistiviisumin hankinta ja lennot maasta pois ja takaisin, olisi tullut maksamaan sen viisumin hinnan. Siksi hankin WH-viisumin.

Uudessa-Seelannissa en töitä paiskinut päivääkään, mutta tein Wwoofingia ja Austraaliasta minulla oli samat suunnitelmat. Jos kuitenkin onnetar on puolellani, teen töitä jos sellaisia kohdalleni osuu.

Austraaliassa tuli tehtyä muutamaan otteeseen töitä hostelleissa, jotka olivat juuri oikeita pysähdyksiä minulle. Hetken hengähdys reissaamisesta ja sitten matka taas jatkui. YHA hostellissa työskentely takasi minulle sen, että sain loistavat alennukset retkistä ja juuripa siksi tein sen Darwin to Adelaide reissun.

Koala sairaala - Port Macquarie

Koala sairaala – Port Macquarie

Ruoka
Syöminen ja juominen Austraaliassa oli samanlaista, kuin Uudessa-Seelannissa. Hostellissa valmistettiin päivän ateriat ja juomat joita halusin juoda.

Austraaliassa tuli useammin käytyä ulkona syömässä, kuin Uudessa-Seelannissa. Oliko se laiskuuttani vai se, että täällä oli muutakin tarjolla, kuin kalliit ravintola-annokset tai kämäset pikaruokalat.

Ruoan hintatasoa voisi verrata Suomen sekä Uuuden-Seelannin tasoon, jotkin elintarvikkeet olivat halvempia ja toiset taas kalliimpia.

Riisi 0,5kg ∼ 2-4 AUD
Nuudelit ∼ 1-2 AUD

Parsakaali 1 kpl ∼ 3-5 AUD
Porkkana 1 kg ∼ 2-4 AUD
Avokado 1-3 kpl ∼ 3-5 AUD

Öljy 0.5l ∼ 3-5 AUD
Suola 250g ∼ 2-3 AUD
Pippuri, mylly ∼ 3-5 AUD

6 hengen dormi

6 hengen dormi

Majoitus
Suurimman osan ajasta majoituin YHA:n hostelleissa. Ne takasivat minulle sen, että juopottelevat teinit eivät saa minua raivon partaalle ja hostellien laatu oli niin mukavuudessa kuin siisteydessäkin hyvä. Toki niitä paikkoja oli, joissa tuli ihmeteltyä missä sitä oikein ollaan ja todettua se, että YHA:n tunnukset hostellin kupeessa ei ole takuu laadusta.

YHA:n hostelleista sai ostettua ns. sarjamajoituslippuja, joilla säästi todella hyvä summan rahaa, etenkin etelässä ja suurimmissa kaupungeissa, joissa hostellin hinta yöltä oli enemmän kuin sen 23 AUD.

Majoituksen hinta vaihteli todella rajusti. Toisinaan sain 6 hengen dormin 23 AUD ja toisinaan saman hinnan ja vielä hiukan enemmän sai maksaa siitä, että jakoi huoneen 10 ihmisen kanssa.

Austraaliassa tuli törmättyä myös siihen, että sesonki aikana hostellien hinnat olivat korkeammat, mitä hiljaisempina aikoina. Tähän en törmännyt missään vaiheessa Uudessa-Seelannissa.

Darwin to Adelaide reissuni aikana tuli yövyttyä reirintä-alueilla ja ne olivat todella hyviä. Niin suihkut kuin wc:t löytyivät ja ne olivat todella siistissä kunnossa.

Hostelli, 1 yö. 23 – 30 AUD

Queenslandin tropiikkia

Queenslandin tropiikkia

Liikkuminen
Suurimpien kaupunkien sisällä liikkuminen oli aivan naurettavan helppoa, pääsin juuri sinne minne halusi.

Kaupungista toiseen yleensä matkustin bussilla, joka oli kuten Uudessa-Seelannissa aika vaivatonta.

Itse hankin bussilipun Creyhoundin-busseihin, joilla sain matkustaa pitkin poikin Austraaliaa 6 kk ajan. Lipunosto hetkellä ostin tietyn määrän kilometrejä ja halutessani olisin saanut ostettua niitä vielä lisää, jos sellaiseen olisi ollut tarvetta.

Koska muutamaan otteeseen matkustin autolla, kun olin hostellissa tavannut mukavan tyypin, niin näin säästin kilometrejäni ja Melbournessa ollessani käytin nämä ns. ylimäärä kilometrit erilaisten nähtävyyksien sisäänpääsylippuihin.

Ja sitten oli tietenkin niitä hetkiä, kun halusin jonnekkin minne julksita liikennettä ei ollut, onneksi nämä hetket olivat harvassa ja pettymykseni näkemättä jääneestä paikasta ei ollut niin suuri, kuin Uudessa-Seelannissa ollessani.

Hellettä riitti

Hellettä riitti

Netti ja puhelin
Yleisesti YHA:n hostelleissa oli ilmainen Wi-fi, mutta se toimi vain tietyllä alueella. Uudessa-Seelannissa olin tottunut siihen, että Wi-Fi toimi ympäri hostellia ja itselleni se oli aikamoinen pettymys, kun piti nyhjöttää hostellin aulassa, jos halusi jotain tietokoneella tehdä.

Toki maksullisen netin jokaisessa paikassa sai ostettua, ja se takasin sen että sitä konetta saattoi käyttää omasta sängystä käsin. Hinnat olivatkin kyllä sen mukaisia.

Pre-paid numeron hankin Vodafonelta, joka toimi suurimmissa kaupungeissa todella hyvin ja syrjäseuduilla hiukan huonommin. Outbackissa kenttää ei näkynyt viikkoon. Pakettiin kuului 3G netti, joka kesti todella hyvin ja tuli halvemmaksi ja käytännöllisemmäksi kuin hostelleilla maksullisen netin ottaminen.

1 päivä /netti  ∼ 5 AUD
3 päivää / nettiä  ∼ 10 AUD

Blue mountains

Blue mountains – Katoomba

Muuta yleistä
Jokaisessa hostellissa oli mahdollisuus pestä pyykkiä. Pesuainetta olisi ollut myös mahdollista hostelleissa ostaa, mutta halvemmaksi tuli ostaa kaupasta paketti pulveria ja kantaa sitä mukana kiroilusta huolimatta.

Pyykin pesu 3-5 AUD
Pyykin kuivaus 3-5 AUD

Stradbroken island

Stradbroke island

En olisi uskonu tuntevani sellaista iloa nähdessäni punaisena hehkuvan H&M:n logoa kauppakeskuken kyljessä. Ja vieläpä vieressä komeili tuttu Zara. Vaateliikkeet, joita en ollut moneen kuukauten nähnyt antoi syyn hymyillä. Tieto siitä, että löytää taas vaatteita niiden vanhojen kulahtaneiden tilalle ja vieläpä sellaisia, joiden mallin ja koon tuntee. Voi se nainen olla vähään tyytyväinen, vaikka näihin helmiin törmäsinkin vain Sydneyssä sekä Melbournessa.

Kuten jo Uudessa-Seelannissa sain tottua siihen, että vanhojen kosmetiikka tuttavuuksien sijaan piti löytää uudet. Austraalia ei ollut minun paratiisini tältä osalta ja jatkoin siitä mihin Uudessa-Seelannissa olin jäänyt, eli paikallisten tuotteiden kokeilemista ja silti, joka kerta sitä toivoi löytävänsä sen tutun purnukan kaupan hyllyltä. Omiksi suosikeikseni muodostui Uusi-Seelantilainen luonnonkosmetiikka seka Austraalialainen luonnonkosmetiikka.