Vuosi maailmalla 2014-2015

Kiina – Uusi-Seelanti – Australia – Thaimaa – Myanmari – Thaimaa

Lähtöpäivänä seisoin kotini ulko-ovella ja käteni menivät automaattisesti takkini taskuihin. Sormet hapuilivat tyhjää kangasta, kuin etsien sitä tuttua ja turvallista metallia. Avainta, kotini avainta.

Muistan hymähtäneeni itsekseni. Todeta naama hiukan hymyssä se tosiasia, että minulla ei ole avaimia. Minulla ei ole nyt kotia.

Seisoin alaovella viimeistä kertaa ja selässä roikkuva rinkkani oli omaisuuteni, jota tulen kantamaan ilon sokaisemana ja surun murtamana jokaisen metrin eteenpäin.

Paluupäivänä seisoin vieraan kodin edessä. Pyörittelin sormissani avainta. Se tuntui oudolta. Minulla oli tilapäinen koti ja sinne avaimet.

Kiinan muuri

Vuosi maailmalla. Paljonko se tuli oikeasti maksamaan? Paljon ja vähän. Riippuu miltä kantilta sitä lähtee katsomaan.

Minulla ei ole antaa mitään summaa siitä, paljonko minulla oikeasti rahaa meni. Koska vuosi maailmalla on aivan erilaista reissaamista, kuin muutama kuukausi jossain Aasiassa. Vuodessa tulee ostettua vaatteita ja kenkiä, hommattua sitä sun tätä ja nautittua elämästä. Milloinka tuli ostettu uusia kirjoja tai mentyä elokuviin.

Minulle tämä vuosi oli elämästä nauttimista ja samalla uusien kokemusten kartuttamista.

Jos olisin kitkutellut vuoden ja jättänyt ostamasta jokaisen ”turhan” asian, niin rahaahan olisi palanut reilusti vähemmän. Mutta en nähnyt siinä mitään järkeä. Minä olin valmis pistämään dollareita likoon, jotta pääsin joogaamaan. Minulla oli varaa tehdä jäätikkövaellus ja Austraalian halki matkata mahtavassa seurassa. Minä koin niin paljon, että en näe mitään syytä, miksi katuisin jokaista penniäni, jonka johonkin laitoin. Vaikka se oli suklaalevy, joka helpotti minun pahaa oloani. Niin se oli juuri sillä hetkellä sen dollarin arvoinen.

Tosin olin säästänyt kyseistä reissua varten muutaman vuoden. Elänyt suomessa sitä elämää, jossa lasketaan jokainen penni.

Vuosi maailmalla oli todellakin hyvin erilaista reissaamista, kuin kuukauden mittainen reissu Aasiaan. Vaikka sitä ennen lähtöäki pohti samoja asioita, kuin aina ennenkin ennen lähtöä, niin tunnelataus oli erilainen. Se tuntui suuremmalta askeleelta mitä ensimmäinen reppureissuni Indonesiassa.

Se oli kuin ala-asteelta yläasteelle meno. Koulussa käynti oli tuttua, mutta edessä oli suuri harppaus. Askel aikuistumiseen. Ja minulla se oli askel elämään.

Viimeisinä viikkoina ennen lähtöä kamppailin itseni kanssa. Onko minusta todellakin tähän? Olenko minä oikeasti niin rohkea kuin olen kuvitellut olevani?

Huomasin ajattelevani, että ei tää elämä nyt niin kurjaa ole. Miksi minä nyt oikein haluan pakata tavarat ja lähteä? Se oli se pelko, joka sai minut ajattelemaan elämääni toiselta kantilta. Kummasti kaikki tuntui juuri täydelliseltä. Miten vetävät ikkunat ja paukkupakkaset eivät olleetkaan enään niin paha juttu. Samat happamat naamat aamun ensimmäisessä junassa tuntuivat vaan niin tutun turvalliselta.

Ensimmäiset reissuni kuukaudet olivat hapariontia ja Aucklandissa kokema jet lagi oli maailman loppu. En ollut koskaan uskonut, että voisin oksentaa yhden aikaeron takai. Miettien miten minä oikein pärjään.? Miten minä oikein pääsen käsiksi tähän elämään?

Onneksi nämä hetken vain vähenivät sitä mukaan, mitä enemmän minulla oli matkustuspäiviä takanani. Mutta rankkoja ne silti olivat. Todella rankkoja.

Vuoteen mahtui tietenkin niitä hetkiä, joiden takia rinkan selkääni heitin. Hetkiä, jolloin on onnesta soikeana. Oli se hetki, jonka vietin ystävieni kanssa tai jokin paikka, joka sai minut kananlihalle siitä, miten mahtava maailma on.

Ei, en kadu että pakkasin rinkkani ja lähdin maailmalle. Teksin sen heti uudelleen jos vain minulla siihen olisi mahdollisuus.

Kyllä, minä opin uskomaan itseeni. Todellakin!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s